2011. június 30., csütörtök

7/365

[7/365] Bokeh Friday/Bokeh Péntek

Ma költözködés miatt csak nagyon későre volt idő, fotózni. aggaszt, hogy nem sikerül majd a projet, és arról ne is beszéljünk, hogy mikor nem vagyok net közelben mi a szöszt csinálok... :-s :-s :-s :-s

+1

2011. június 29., szerda

6/365 Házi tagliatelle + Paradicsomos gombás hús

Ahogy azt említettem előfordulhat, hogy főzök, amíg még itt vagyok. Hát ma főztem is. Házi száraztésztát készítettem, tagliatelle formájában, és hozzá paradicsomos gombás húst.

Kezdjük a tésztával. Ahogy azt valahol olvastam az olaszok szerint az igazi tésztában nincs víz. Igazuk lehet, mert eddig most készült a legjobb tésztám. Igaz, hogy kis videós segítségem volt az Italian Food Net-től. Mindenkinek ajánlom a videót, aki tésztát szeretne készíteni.

[6/365] Making tagliatelle day / Tagliatelle készítő nap

Olvass "Tovább>>" a receptekért...

2011. június 28., kedd

5/365

[5/365] Near my bed / Az ágyam mellett

+1

Gasztro...

Egy kis magyarázattal tartozom mindenkinek, aki receptekért látogat ide... Pár nap múlva költözöm haza a nyárra, úgyhogy most már itt nem nagyon fogok főzni, épp csak a legalapvetőbb kajákat (prézlis, sajtos makaróni stb.). Leghamarabb jövő héten várható a visszatérés, de akkor sok újat tartogatok a tarsolyomban, úgyhogy érdemes lesz követni. :)
Itt még, ha lesz időm/kedvem mosatlanítani, akkor egy házi készítésű tagliatelle valamilyen paradicsomos szószban még vár rám... :)

2011. június 27., hétfő

The new ones

Íme néhány új konyhai szerzemény :D
Az alátétek a JYSK-ből vannak. Még van egy fehér virágos minta az látható a Shaorma fotó alatt. Műanyag, könnyen tisztítható, és gyönyörűek. Velük még hazajött egy porcelán mozsár és egy mini váza. :) Majd esetleg azokról is lesz fotó.
A babakanál és babavilla a Real-ból került haza pár perce. :D Jól fog mutatni fagyi, süti mellett. :)



4/365

[4/365] My Breakfast / A reggelim

2011. június 26., vasárnap

3/365

[3/365]

+2

Könnyed, frissítő, citromos nyári zöldségleves

A napokban a fotózás foglalt le. Bevallom nem is nagyon jutott eszembe a főzés. Ez a recept is már pár napos, de azért csak felkerül, hogy a kecske is megéljen, de a káposzta is megmaradjon... :)


Hozzávalók:
2 sárgarépa (erdélyieknek murok)
1 közepes petrezselyem szár
1 zöldborsó konzerv
2 kis marék rizs
1 hagyma
kevés olaj
só, bors
1 citrom leve

Elkészítés:
A hagymát az oljon megpirítjuk kicsit, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyem szárat. 2-3 percig pirítjuk, hogy kapjon jó ízt az egész és a konyhát belengje a jó illat, ekkor felöntjük vízzel, beleborítjuk a borsó konzervet, és a rizst is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk. Így főzzük addig, amíg minden zöldség kellően puhára fő, és a rizs "kivirágzik" fövés közben. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét, de vigyázat, aki nem szereti túlzottan savanyúan, az ne használja fel mind, akinek pedig nem elég savanyú az tehet még hozzá (a tányérjában).

2011. június 25., szombat

Eredmény hirdetés

Nos meg van a tegnapi játék nyertese. 4 helyes választ kaptam (Huni, Csilla, Kitti, Orsika és Sorsyka - csapat), es ebből húztam ki a szerencsés illetőt, na de lássuk csak, hogy mi is ez...


Köszönöm a nagy számú részvételt. :)

A sorsolást úgy bonyolítottam le, hogy a potenciális nyertesek nevet felírtam 4 cetlire, és meg akartam kérni a teljesen pártatlan lakótársamat (Zsuzsit), hogy húzzon egyet, de mivel nem volt itthon Huni volt kénytelen húzni. Lássuk a sorsolást:



Gratulálok Kitti. :) A nyereményed egy A6-os méretű 50 lapos jegyzetfüzet, általad választott design-al, és színben.





Ha bárki igényt tart hasonló jegyzetfüzetre, akkor állok a rendelkezésére. Írjon bátran e-mailt, vagy megjegyzést, vagy facebookon, vagy ahol csak jól esik.


Aki pedig ezúttal nem nyert, az ne keseredjen el, mert lesz még játék, és lesznek még érdekes nyeremények. :)

2/365

2/365
[2/365] It's a rainy day / Esőre áll

+ 1

A blogger sokat ront a kepek színén és minőségén. Nézd meg nagyobban, vagy flickr-en, ha az eredetire vagy kívancsi :)

Hallgasd, élvezd, merülj el.

2011. június 24., péntek

1/365 + játék


+ bonus pics 



Ezel az utolsóval játékra hívlak... Mondjátok meg, mi ez. :) [Katt és nagyobb lesz...] 

JEHEJ!!! Új játékszer! :D



Na mit jelent ez???

Ki tudja???

Na???

.......

..........

............

..............

IGEN!!! Megjött az én új "szememfénye". :D Az oly régóta várt 50mm-es obim :D Jehej!!!

(Indulhat a 365 napos projekt... Mától minden nap egy fotó... :D Örülhet aki a fótóra szavazott a "közvélemény kutatásnál")

2011. június 22., szerda

Shaorma, Gyros, Kebab, Tortilla tekercs, Wrap

Bizonyára már mindenki gondolkodott azon, hogy a fent említett ételek közt mi a különbség. Az én tapasztalatom az, hogy a Kebabot van hogy zsömlében adják, és olyankor a Shaorma van lepényben, és van mikor ez fordítva van. Nálunk a Gyros nem túl menő, csak az előbbiek.



Kis kutakodás után biztos lettem abba, amit már eddig is sejtettem. Mindhárom (én a Tortillat is ide sorolnám) egy és ugyanaz. Persze van eltérés országonként, térségenként, kajáldánként, hogy mi kerül bele, de a lényeg ugyanaz. Lepényben valamilyen hús, zöldségek és szószok, összecsavarva.
Igazából annyi különbség csak van, hogy a Kebab az a török eledel, a Shaorma az arab és a Gyros az görög, a Tortilla pedig miden bizonnyal mexikói.

Mostanában nagyon elterjedt lett egy újabb kifejezés is, a Wrap. Ez sem takar semmi eget rengetőt, hanem lepény tésztát megtöltve minden földi jóval... :)



Nos én ma ezt készítettem ebédre lepényestől, mindenestől. Meglepően könnyen ment. Nem erre számítottam, hanem valami nagyon bonyolult lepénykészítési titkos technikára. De ment. és minden együtt nagyon finom ebéd lett.

Olvass "Tovább >>" a receptért... 

2011. június 20., hétfő

Hagyományos uborka saláta

Ezt a könnyed nyári salátát ajánlom nehéz főételek mellé, pl.: pörkölthöz, gulyáshoz, tokányokhoz, szárazbabfőzelékhez, stb. Nagyon egyszerű, mégis remekül feldobja a már megszokott ételeket.


Hozzávalók:
3-4 nagyobb uborka
2 szík fokhagyma
ecet, só, cukor

Elkészítés:
Alaposan megmossuk, meghámozzuk az uborkákat, és vékonyan felszeleteljük. Rátörjük a fokhagymát, és ráöntjük a cukros-ecetes vizet. Hagyjuk összeállni egy órát.

Cukros-ecetes víz:
3 púpozott t.k. cukor
3 t.k. ecet
1 t.k. só
2-3 dl víz
Elkeverjük a vízben a többi hozzávalót, amíg a cukor és a só elolvad. Ha valaki édesebben/savanyúbban szereti módosíthat az arányokon.

2011. június 19., vasárnap

Eper lekvár fotó




Paradicsomos zöldbabfőzelék

Ezt a receptet anyukámtól tanultam, aki az anyósától, és gondolom még a sor folytatódik pár generációra visszamenőleg. Leginkább nekem a lecsóra hasonlít, és pont annyira szeretem is.

Hozzávalók:
1 kg zöldbab
1/2 kg paradicsom
1/2 dl olaj
1 fej hagyma
1 köteg petrezselyemzöld
só, bors

Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, és 1-2cm darabokra vágjuk. A paradicsomot megmossuk és fél centis kockákra vágjuk.
 Egy lábosban megpirítjuk az olajon a hagymát, és rétegezve rárakjuk a  babot, a paradicsomot és a petrezselyemzöldet. Kis tűzön, időnként megkevergetve hagyjuk párolódni/főni egy órát.
Mellé süssünk valamilyen natúr húst, és ha gondoljuk, főzzünk kevés rizst, de ez elhagyható, anélkül is remek ebéd.

2011. június 16., csütörtök

Eper lekvár + titkos hozzávaló

Az elmúlt 2 hétben riadtan figyeltem az gyümölcsöket az árusoknál, mert azt hittem (szóbeszédre alapozva), hogy hirtelen vége lesz az eperszezonnak, és én még nem ettem degeszre magam, abba pedig már bele sem mertem gondolni, hogy eperlekvárom sem lesz az idén a hírek szerint. Aztán ahogy jobban körülnéztem kezdtem megnyugodni, mert még mindig van eper, bár már a cseresznye és barack is megjelent.
Tegnap előtt a lakótársam azzal a hírrel jött, hogy termelőtől tud szerezni nagyon jó árban epret. Nagyon megörültem, hogy még sincs veszve az idei eperlekvár sorsa. Kértem is tőle 5 kilót, és ezúton is köszönöm, hogy gondolt rám, LESZEDTE nekem, és hazahozta. Nagy nagy köszönet Zsuzsi! :)
És akkor elkezdődött az eperlekvár gyártás nagyüzemben. Ő 10 kilóval birkózott, én 6-al.

Katt a "Tovább >>"-ra és olvass tovább: recept(a titkos hozzávalóval), elkészítés, csírátlanítás, száraz dunszt