2010. január 27., szerda

az első :)

Vasárnap hirtelen elhatározásból nekifogtam narancs lekvárt főzni. Életemben előszőr. Gyorsan le a boltba, mert már éppen zártak, beszereztem egy olyan-amilyen citromfacsarót, át a másik boltba, ott két kiló narancsot, és gyorsan szaladtam is haza, hogy foghassak neki. 2 óra pöfögés, és 2 tasak zselatin után reménytelennek tűnt, hogy valaha is besűrűsödik, de ízre jónak tűnt, ezért üvegekbe töltöttem úgy ahogy volt. Ma észrevettem, hogy valami csoda folytán mégis csak a kenyérről lefolyó ragacsos masszából jól kenhető csoda:) lett, és nagyon finom. Azt hiszem nem ez az utolsó ilyen próbálkozás. :D



Mikor elmeséltem Huninak (a kedvesemnek), hogy milyen elvetemült dologba fogtam azt mondta, hogy "huh, te még ilyet is tudsz?!?" :)



És a recept:
Végy két kiló narancsot, a levét a rostokkal együtt jol facsardd ki, majd öntsd bele egy fazékba. Adj hozzá 1/2 kiló cukrot, majd ezt főzd két órán keresztül 3-4db szegfüszeggel, és egy kis rúd fahéjjal. A narancs héját vékonyan vágd le, úgy, hogy a fehér rész ne legyen rajta, mert attól keserű lesz, és ezt is add hozzá a léhez és a rostokhoz. 2 óra mulva adj hozzá egy tasak "GelFix"-et (ezt befőzésnél használjuk, hogy legyen zselés), de vigyazat, ettől savanykás lesz, így ízlés szerint tovább cukrozzuk. Felfőzzuk, és mehet az üvegekbe. Szerintem roppant egyszerű, és nagyon finom.

3 megjegyzés:

  1. Ne az a borkán, amit a szüleimnek szánsz :) Iszonyatosan jó színe van a lekvárnak! És nagyon finCsók! :*

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, drágám, befőttes üveg. ;))

    VálaszTörlés