2011. május 2., hétfő

Cukor? Nádcukor? Méz?

Elsőként pár szót a közönséges fehér cukorról, ami a legtöbb háztartásban főszerepbe kerül, hogyha édesítésről van szó.

"Fontos megérteni, hogy a csomagolt cukrok között legfeljebb rossz, vagy kevésbé rossz létezik. Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt. A boltban kapható termékek a testből vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikro tápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk." És ezt még jó hosszan lehetne sorolni...
Hazánkban, és néhány környező országban a fehércukrot cukorrépából nyerik ki, viszont a világ cukortermelésének 70%-a nádcukorból készül. Mindkét esetben ugyanaz az eljárás, és az eredmény, azaz egy a barnás anyagból temérdek vegyszerrel fehér szépen csillogó cukrot kapnak. A fehércukor azért tudható be ennyire ördögi édesítőszernek, mert a gyártás során "a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot. "

A manapság olyan divatos barna cukor sem teszi egészségesebbé fogyasztóját, hiszen: "Sokan úgy gondolják, hogy a melaszos vagy barna színű cukor tartalmaz bizonyos tápanyagokat, amiket a fehér cukor nem, vagy, hogy ez valamilyen természetesebb formája a cukornak. A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma - ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét.
Manapság sokszor még melasz sem kell a sűrű barna cukorhoz: egyszerűen sziruppal, színezőanyaggal és aromával készítik el. Ennél nem járt jobban a pergő szemű barna cukor sem, hiszen csak a színezőanyagtól, a sziruptól és a szárítás mennyiségétől függ a kész barna cukor állaga és árnyalata."




Na és most a nádcukor. Sokkal jobb, mint a fehér cukor. "Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat."
Íze karamelles, sokkal különlegesebb, mint a hagyományos cukoré. Itt sajnos beleütközhetünk abba a problémába, hogy nem valódi nádcukrot veszünk, ami egészséges, hanem melasszal, színezőanyaggal befestett "mérgezett" fehércukrot.



"A méz az egyik legértékesebb táplálékunk, s egyben az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet tartalmaz, s csak néhány százalékban szacharózt. Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel. A méz és más méhészeti termékek (méhpempő, propolisz, virágpor) egyaránt kiváló erősítő, frissítő szerek. A legösszetettebb élelmiszerek közé tartoznak, mert a nagy tömegű cukor mellett rendkívül sokféle ásványi anyagot, vitamint, valamint ferment- és hormonanyagokat is tartalmaznak. A vitaminok közül A-, Bl-, B2-, B6-, C-, G-, H-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne. A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon."
Ám itt is mellényúlhatunk, hiszen honnan annyi valódi méz, mint amennyit látunk tonnaszámra a hiperszuper marketek polcain. Sok közülük káros cukorszirup vagy egyéb gyári hulladék.

Javaslom, jól nézzük meg, hogy mit ír a csomagoláson. Legyünk szkeptikusak, hiszen a mi érdekünk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Mérgezzük, vagy tápláljuk testünket.


Források:
http://antalvali.com/hirek/cukor-stevia-mez-kristalycukor-fruktoz.html
http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/5902-aranylo-nyari-kincsunk-a-mez.html 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése