2011. március 25., péntek

Szerecsendió



Be kell vallanom, eleinte féltem ettől a fűszertől. Azt hittem, hogy nem fogom szeretni, de tévedtem. Kellemes illatú, es kellemes íz világú. Minden feltételezésem hamis volt vele kapcsolatban. Nem volt annyira intenzív, mint amilyenre számítottam. A lényeg, hogy mindenkepp egy olyan fűszer, ami nálam ezentúl mindig lesz itthon. :)


És amit a Kotányi oldalon lehet olvasni róla:
A szerecsendió fűszeres, édeskés, kesernyés és tüzes ízű. Ezért csak kellő mértéktartással alkalmazzuk.

Konyhai felhasználás:
A szerecsendió jól érvényesül a húsételekben, zöldséges ételekben, a burgonyás fogásokban, puncsokban, forralt borban, a forró csokoládéban és a sodókban is. Minden ország más étel elkészítéséhez használja a szerecsendiót: Olaszországban a cannelloni, a ravioli és a tortellini ízesítéséhez használják. Franciaországban a besamelmártás egyik hozzávalója. Angliában hal- és húsételekhez használják. A Közel-Keleten a bárányételeket fűszerezik vele. A svédek a karácsonyi puncshoz adják. Mi pedig karfiolt, spenótot és más zöldségeket ízesítünk vele. Jól keverhető a kardamommal, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a gyömbérrel és a borssal.

Tulajdonságok:
A szerecsendió stimulál, vágyserkentő hatású és jót tesz az emésztésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése