2011. június 16., csütörtök

Eper lekvár + titkos hozzávaló

Az elmúlt 2 hétben riadtan figyeltem az gyümölcsöket az árusoknál, mert azt hittem (szóbeszédre alapozva), hogy hirtelen vége lesz az eperszezonnak, és én még nem ettem degeszre magam, abba pedig már bele sem mertem gondolni, hogy eperlekvárom sem lesz az idén a hírek szerint. Aztán ahogy jobban körülnéztem kezdtem megnyugodni, mert még mindig van eper, bár már a cseresznye és barack is megjelent.
Tegnap előtt a lakótársam azzal a hírrel jött, hogy termelőtől tud szerezni nagyon jó árban epret. Nagyon megörültem, hogy még sincs veszve az idei eperlekvár sorsa. Kértem is tőle 5 kilót, és ezúton is köszönöm, hogy gondolt rám, LESZEDTE nekem, és hazahozta. Nagy nagy köszönet Zsuzsi! :)
És akkor elkezdődött az eperlekvár gyártás nagyüzemben. Ő 10 kilóval birkózott, én 6-al.

Katt a "Tovább >>"-ra és olvass tovább: recept(a titkos hozzávalóval), elkészítés, csírátlanítás, száraz dunszt 



Recept:
6kg eper (pucolás szelektálás után már csak 5)
1-1.5kg cukor (függ az eper édességétől)
1 fahéj rudacska
1 citrom leve
2 csomag "Bourbon" vanílias cukor
2 csomag Dzsemfix 3:1
2 dl szilvapálinka (!)

Pucolás:
Fél kilós adagokban megmossuk az epret úgy, hogy amíg az egyik adagot pucoljuk, addig a következő adag ázik egy tál vízben, hogy a homokszemek, és egyebek ázzanak le róla. Ezután figyelmesen kiválogatjuk, a rossz részeket kivágjuk, és a szárát leszakítjuk. Az így megtisztított epreket fazékba tesszük.

Elkészítés:
Feltesszük főni az epret kis tűzre. (Nem kell rá víz, mert nagyon gyorsan levet ereszt.) 20 perc után hozzáadjuk a cukor felét, és ezzel hagyjuk főni még kb. másfél órát, de ne hagyjuk felügyeletlenül, mert az elején nagyon gyorsan kijön a fazékból az eper. Mikor letelelt az idő, és már elég lekvár formája van, mehet bele  a Dzsemfix kevés cukorral elkeverve. Ehhez kicsit több odafigyelés kell, hogy nehogy zselécsomók legyenek a lekvárba. Folyamatosan szórjuk, és gyorsan, egyenletesen keverjük bele. Ekkor már csak 5 percet főzzük. Forrón csírátlanított üvegekbe tesszük, és száraz dunsztban hagyjuk amíg az üvegek teljesen ki nem hűlnek.

Nekem ebből a mennyiségből 11 befőttesüveggel lett.

És akkor kicsit a csírátlanításról és a száraz dunsztról...
Az üvegeket úgy kell előkészíteni, hogy első körben elmossuk, majd csírátlanítunk. Na jó jó, de mi az a csírátlanítás és hogyan kell csinálni... Ez a bonyolultnak hangzó, de egyszerű módszer nem takar mást, mint hogy a már elmosott üvegeket és a fedelüket forró (90-100 °C) vízzel kiöblítjük. Van, aki 5 percig főzi a vízben, de szerintem az alapos öblögetés is megteszi a dolgát. Vigyázzunk, mert az üvegek könnyen átforrósodnak, ezért tiszta konyha ronggyal fogdossuk őket. Miután leforráztuk fejjel lefele tegyük tiszta konyharuhára, hogy fertőtlenítés után se kerüljön bele semmi.
A száraz dunszt pedig annyit tesz, hogy az üvegeket jól betakargatva hagyjuk kihűlni. Én úgy csináltam, hogy egy magas fém tepsit alul kibéleltem kartonnal és újságpapírral, majd egy konyharuhát terítettem bele, és ide kerültek az üvegek. Ez után letakartam még 3-4 konyha ronggyal, és vastagabb len vásznakkal. A lényeg, hogy minél jobban takarjuk be őket, és minél később hűljenek ki.

Fotót majd csak akkor tudok mutatni, amikor az üvegek kikerültek a dunsztból.

2 megjegyzés:

  1. Engem erdeklne az az eper ami fan terem van ket szep fam es a tobbi gyumolcs nalunk eleg jol elfagyott ezert eper lekvart akarok csinalni ebbol a fajtabol. Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoli! :) Szerintem nagyjából ugyanígy kell készíteni azt a fajtát is, bár még soha nem készítettem olyanból, de biztos nagyon finom lehet. És esetleg a fahéj rudat hagyd ki, mert az annyira nem passzol hozzá, de az eljárás ugyanaz. Sok sikert hozzá, és majd írd meg milyen lett az eredmény. :)

      Törlés