2011. június 22., szerda

Shaorma, Gyros, Kebab, Tortilla tekercs, Wrap

Bizonyára már mindenki gondolkodott azon, hogy a fent említett ételek közt mi a különbség. Az én tapasztalatom az, hogy a Kebabot van hogy zsömlében adják, és olyankor a Shaorma van lepényben, és van mikor ez fordítva van. Nálunk a Gyros nem túl menő, csak az előbbiek.



Kis kutakodás után biztos lettem abba, amit már eddig is sejtettem. Mindhárom (én a Tortillat is ide sorolnám) egy és ugyanaz. Persze van eltérés országonként, térségenként, kajáldánként, hogy mi kerül bele, de a lényeg ugyanaz. Lepényben valamilyen hús, zöldségek és szószok, összecsavarva.
Igazából annyi különbség csak van, hogy a Kebab az a török eledel, a Shaorma az arab és a Gyros az görög, a Tortilla pedig miden bizonnyal mexikói.

Mostanában nagyon elterjedt lett egy újabb kifejezés is, a Wrap. Ez sem takar semmi eget rengetőt, hanem lepény tésztát megtöltve minden földi jóval... :)



Nos én ma ezt készítettem ebédre lepényestől, mindenestől. Meglepően könnyen ment. Nem erre számítottam, hanem valami nagyon bonyolult lepénykészítési titkos technikára. De ment. és minden együtt nagyon finom ebéd lett.

Olvass "Tovább >>" a receptért... 




Hozzávalók:

A tekercshez:
200g liszt
50g zsír
1 deci forró víz
1/2 e.k. só
1/4 e.k. sütőpor

A töltelékhez:
fél kiló tetszés szerinti hús (csirke, disznó, marha)
4-5 uborka
4 szík fokhagyma
1 doboz 200g-os tejföl
kapor
paradicsom
paprika
ketchup
só, bors, barbeque fűszerkeverék a húsra (utóbbi kihagyható)

Elkészítés:
A tekercset úgy készítjük, hogy a lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, és belekeverjük a sütőport, aztán kis adagokban öntjük hozzá a forró vizet, addig amíg a tészta elválik a kezünktől, és ügyeljünk, hogy ne legyen túl ragadós se. Ezután labdát formálunk belőle, és hagyjuk pihenni 15 percet. Mikor ez meg volt kis ping-pong labdányi gömböket formálunk belőle. Ezeket ha megsütjük, akkor kb. 15 centi átmérőjű tekercsünk lesz, ezért, aki nagyobbat szeretne, az próbálkozzon a tenisz labda mérettel.
A labdákat sodrófával kinyújtjuk, és forró sütőlapra helyezzük. Nálam ez a lap egy palacsintasütő volt, és remekül bevált. Pár pillanat alatt megsülnek (30-40mp egyik oldal, 30-40mp másik oldal), úgyhogy véletlenül se menjünk el blogot olvasni, amíg sütjük ezeket. :) Mikor egy megsült egy porcelán tálra kiszedjük, és egy másikkal leborítjuk, és ide rakjuk majd mindeniket. Vigyázat, hogyhafekete foltok lesznek rajta sütés közben, akkor törékeny, és nem hajlékony lesz, mikor kihül, úgyhogy ne süssük túl.

Na és akkor a belevaló... Elsőnek én az uborkás szószt készítettem el a következő módon: apróra felvágjuk az uborkát (reszelhetjük is), rátörjük a fokhagymát, megvágjuk, és hozzáadjuk a kaprot, majd sózzuk, és ráborítjuk a tejfölt. Mindezt jól összekeverjük, és hűtőben pihentetjük, amíg egyébbel is elkészülünk.
A húst apró csíkokra/ kockákra vágva befűszerezzük, és megpirítjuk.
A paradicsomot és paprikát felkarikázzuk.
Mindent bele a tekercsbe, és rakunk kis ketchupot, és kész is vagyunk. :)

2 megjegyzés:

  1. jön a nyár s a vakációó, ugyhogy főzicskézhetünk együtt is:D:D:D:D
    ...........már csak pár nap.........

    U.I. örülök, hogy beintdult a gasztró vonal is, én annak idején erre szavaztam:P

    csooooooooooooooooooooooki

    VálaszTörlés
  2. Jooooooooooooooooooooo! :) Mar en is varom! :D

    VálaszTörlés