2011. június 29., szerda

6/365 Házi tagliatelle + Paradicsomos gombás hús

Ahogy azt említettem előfordulhat, hogy főzök, amíg még itt vagyok. Hát ma főztem is. Házi száraztésztát készítettem, tagliatelle formájában, és hozzá paradicsomos gombás húst.

Kezdjük a tésztával. Ahogy azt valahol olvastam az olaszok szerint az igazi tésztában nincs víz. Igazuk lehet, mert eddig most készült a legjobb tésztám. Igaz, hogy kis videós segítségem volt az Italian Food Net-től. Mindenkinek ajánlom a videót, aki tésztát szeretne készíteni.

[6/365] Making tagliatelle day / Tagliatelle készítő nap

Olvass "Tovább>>" a receptekért...

Hozzávalók:
150g liszt (00-ás)
150g durum liszt
3 tojás
nagyobb csipet só
1-1.5 e.k. olíva olaj

Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, amíg a tészta elválik a kezünktől, és egy homogén, jó állagú tésztát kapunk. Hagyjuk pihenni 30 percet, ezután felszeletelve (kb. olyan vastagon mint a kenyeret) kinyújtjuk nagyon vékonyra. Jó sok lisztet használunk vágáskor és nyújtáskor, hogy ne ragadjon össze-vissza a tésztánk. A lapot ekkor attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni belőle különbőző módon vágjuk. Ha hosszú tésztát azaz tagliatellet szeretnénk, akkor a kinyújtott lapokat tekerjük fel, és vágjuk fél centi vastagságú körökre vágjuk. Ezután laza mozdulatokkal dobáljuk a tésztát amíg szét nem válnak a karikák. Főzési időt illetően 5-7 perc elég neki Sós vízben. Mivel ez az adag elég nagy két személynek, ezért a maradékot egyszerűen megszáríthatjuk. Terítsük ki egy konyharuhára, és hagyjuk ott egy két napig és néha mozgassuk meg. Ha nem rakjuk sűrűn, akkor kevesebb idő is elég neki.

Megjegyzés: mivel nem volt időm elmenni és durumlisztet keresni, ezért én 300g hagyományos 00-ás lisztből készítettem. (A durumliszt a durumbúza nevű búzafajtából készül. Makarónibúzának is nevezik, mert főként száraztészta készül belőle. Magas fehérjetartalma miatt a tésztagyártás során nélkülözhető a tojás. - naturanet.hu)


Most pedig jöjjön a "rávaló".



Hozzávalók:
fél kiló hús (csirkét ajánlok, de én sertésből csináltam, mert épp az volt itthon)
1 üveg gombakonzerv, ha friss, akkor fél kiló szintén
1 doboz paradicsomkonzerv, olyan ami kockákra van vágva
1 e.k. oregano
olíva olaj
só, bors

by Hunorom! :)
Elkészítés:
A húst jól megmossuk, és apró kockákra vágjuk. Megpirítjuk az olíva olajon, és hozzáadjuk a gombát, hogy az is kis színt kapjon. Mikor ezzel kész vagyunk megszórjuk oreganoval, ráborítjuk a paradicsom konzervet, sózzuk borsozzuk, és még 5 percig összemelegítjük az ízeket.

7 megjegyzés:

  1. Ezt a receptet fogom követni, ha rámérik a tésztagyártás :)
    Ezt az alapot amúgy bármilyen fajta tésztánál használhatjuk?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Araniel :)

    Ha arra gondolsz a tészta fajtánál, hogy lasagne, és társai készíthető-e belőle, akkor a válaszom igen. Lasagnehoz széles téglalapokra vágjuk a tésztát, farfelle-hez 4x2cm széles téglalapokra (csöröge vágóval), és középen összecsípjük.

    Amúgy szárítás után eléggé töredezett. Szerintem azért mert nem durumlisztből készült. Még kísérletezem, és megírom az eredményt :) Valahol olvastam, hogy ha szárításra készül, akkor tojás nélkül kell készíteni a tésztát. Még nem próbáltam, de sor kerül rá hamarosan, és megírom az eredményt. :)

    Jó főzőcskézést. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát itt most inkább raviolira meg tortellinire gondoltam. Olyat szeretnék majd csinálni, meg lefagyasztani későbbre.

    VálaszTörlés
  4. Frankó:)
    Köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés