2011. július 6., szerda

13/365 Nagymamám régi receptes füzete + (titkos) Madár tej recept

[13/365] My grandma's old recipe book / Nagymamám régi receptes füzete

Most egy nagyon "titkos" recept következik, ugyanis nagymamám régi receptes füzetéből írtam ki. Icipicit átjavítva... :) A zárójelben az én megjegyzéseim vannak.

Így szól a recept:
1 liter tejet főni teszünk, és 2-3 tojás fehérjéből, kevés porcukorral habot verünk. Egy evőkanállal a forró tejbe tesszük (a fehérjét, azaz a madarakat), de nem hagyjuk sokat, mert szétmegy (kb. 1 perc kell neki). A tojások sárgáját porcukorral és vaníliával jól elkeverjük, hozzáadunk 1 kanál lisztet és 1/4 liter tejet, és hozzáadjuk a forró tejhez és felfőzzük. Levesszük a tűzről, és mikor kicsit kihűlt belerakjuk a madarakat. (Hűtőbe tesszük legalább egy órát és csak azután tálaljuk. Minél hidegebb, annál jobb.)

Be kell vallanom, hogy én nem ezt a receptet szoktam követni, de jó ötletnek tűnik a tejben megfőzni a madarakat. Másképp elég víz íze van. Még egy tipp: használjunk jó sok vaníliát. Az a lelke a madár tejnek szerintem. Meleg nyári estékre kifejezetten ajánlom egy kis hűsítő nyalánkság gyanánt.

Az általam használt recept mellesleg 8 tojást ír, de be kell látnom, hogy mindíg sok volt a madár, fele is elég lett volna mindig, úgyhogy azt hiszem a nagymamám receptje tökéletes.

2 megjegyzés: